Епичният финал на Аустрелиън Оупън между Новак Джокович и Рафаел Надал, завършил с победа на сърбина в пет сета, е най-добрият мач на 2012 година в класацията на АТР.

Със своите 5 часа и 53 минути срещата се превърна в най-дългия финал на турнир от Големия шлем в историята, но по-запомнящи се бяха многото обрати и изключително високото ниво на тенис от страна и на двамата. В крайна сметка Джокович стигна до петата си титла от Големия шлем след 5-7, 6-4, 6-2, 6-7(5), 7-5, като в решаващата част Надал имаше преднина от 4-2 и изглеждаше сякаш ще стигне до успеха. Новак обаче демонстрира за пореден път феноменалните си психически качества и успя да обърне сета, за да победи Надал на трети пореден финал на турнир от Големия шлем.

Топ 5 на мачовете се допълва от полуфинала на Аустрелиън Оупън между Джокович и Мъри, финала на US Open отново между тях двамата полуфиналът на Олимпийските игри, в който Роджър Федерер победи Хуан Мартин дел Потро и четвъртфиналът на US Open между Давид Ферер и Янко Типсаревич завършил с успех на испанеца. /БГНЕС