Константин Папазов и Георги Божков бяха предложени за селекционери съответно на мъжкия и женския национален отбор. Това стана на свиканото днес заседание на Управителния съвет на Българска федерация баскетбол.

Кандидатурата на Константин Папазов бе издигната от спортния директор на Лукойл Академик Сашо Везенков, докато членът на УС Александър Чакмаков предложи кандидатурата на Георги Божков за женския тим. Вариантите ще бъдат обсъждани в Треньорската комисия, като УС възложи на членовете й в срок до следващия УС да изготвят предложения за старши треньори на всички национални отбори в съответствие с чл.19 ал.1.т.18 от Устава на БФБ. Преди това председателят на Треньорската комисия Росен Барчовски представи анализ за представянето на националните отбори през това лято.

По точка 2 на Дневния ред бе прието да се изготви средносрочна програма за развитието на баскетбола с необходимия прогнозен бюджет за нейното изпълнение. Бе прието президентът на БФБаскетбол Георги Глушков да внесе аргументирана докладна до спортния министър за нуждите на баскетбола от допълнително държавно финансиране. Според решенията днес ще бъде предвиден минимален бюджет за 2013 година за всеки един национален отбор за подрастващи от 65 000 лева (което включва приблизително 30 хиляди като разходи за участие в ЕП).

УС реши БФБаскетбол да не подава заявка за участие на Европейско първенство за жени до 18 г. Вместо това най-добрите от тази възрастова група ще бъдат включени в обединен отбор за Европейското първенство за жени до 20 г.

По т. Разни бе решено следващото заседание на УС да се проведе на 13 декември (четвъртък) от 13 часа, непосредствено преди Общото събрание на 14 декември. УС реши и да предложи на ФИБА Георги Глушков да влезе в Залата на баскетболната слава. Управата прие и идеята за изготвяне и отпечатване на Алманах на българския баскетбол, след като се осигури необходимия бюджет за това. /БГНЕС