Световната волейболна федерация промени радикално формата на своя най-комерсиален и силен турнир - Световната лига.

На заседание на Съвета отговарящ за въпросната надпревара бе гласувано отборите догодина да бъдат увеличени от 16 на 18, които са разпределени в три групи по 6 тима.

Като се използва системата на "змиорката" най-предно класираните отбори според световната ранглиста от 13 август тази година се разпределят в предварителни Групи "А" и "В".

Този регламент отрежда на България (№8 в световната ранглиста) кошмарната компания на сребърните медалисти от Олимпиадата в Лондон и 9-кратни победители в турнира от Бразилия, настощият шампион в Световната лига Полша, финалистът от тази година САЩ, Аржентина и Франция.

В Група "В" са олимпийският шампион Русия, 8-кратния победител в СЛ и бронзов медалист от Лондон 2012 Италия, Куба, Сърбия, Германия и дебютантът Иран.

В последната Група "С" пък, са съставите на Канада, Република Корея, Финландия, Холандия и двата тима, които ще станат ясни на 15-ти декември.

Първите три отбора във всяка група с по-предно място в световната ранглиста ще имат предимството да бъдат домакини на останалите три тима. Мачовете ще започнат на 31 май 2013 година, като ще има пет състезателни уикенда, а финалите ще бъдат между 16 и 21 юли 2013 година. Точната програма на срещите ще стане ясна по-късно.

За финалите ще се класират 8 отбори - първите три от Група "А" и "В", победителят от Група "С" и домакинът на финалния турнир. Отборът-домакин на финалите на Световната лига ще бъде определен най-късно до края на месец януари 2013 година.

Разпределение на отборите в групите за Световната лига през 2013 година:

Група "А"
Бразилия (№1 в световната ранглиста към 13 август)
Полша (№4)
САЩ (№5)
БЪЛГАРИЯ (№8)
Аржентина (№9)
Франция (№16)

Група "В"
Русия (№2)
Италия (№3)
Куба (№6)
Сърбия (№7)
Германия (№10)
Иран (№14)

Група "С"
Канада (№18)
Република Корея (№22)
Финландия (№31)
Холандия (№41)
Отбор, който ще стане ясен на 15-и декември
Отбор, който ще стане ясен на 15-и декември

Sportni.bg