Сериозен проблем може да прекърши мечтите на феновете на Ботев да видят любимия си тим в евротурнирите наесен. Завръщането на "канарчетата" в Европа може да се отложи с година и половина.

"Жълто-черните", които направиха скъпа селекция и строят база за 30 милиона лева, нямат право да играят в следващото издание на евротурнирите, тъй като клубът не отговаря на един от критериите при лицензирането за участие в Шампионската лига и Лига Европа. Новосформираният клуб след фалита на Христоловия Ботев няма да е навършил три пълни години до 1 юни 2013 година, когато започва процедурата по лицензиране за участие в евротурнирите, пише "7 дни спорт". Всеки тим, който кандидатства за Шампионската лига или Лига Европа, трябва да е играл в първенството на съответната държава поне 36 месеца. Ботев е клуб с близо 100-годишна история, но закриването на старото АД на Димитър Христолов и основаването на новото в края на юли 2010 година се брои за прекъсване. Така юридически Ботев днес е клуб на 2,4 години.

Освен това, в член 12, алинея 3 от правилника на УЕФА за лицензиране и финансов феърплей е описано, че Изпълкомът на евроцентралата по свое усмотрение може все пак да допусне клуб за участие в турнирите.

Проблемът е, че за да се случи това, шефовете на "жълто-черните" ще трябва да се обърнат за помощ към Борислав Михайлов, който е член на най-висшия орган на евроцентралата, а само преди два дни Ангел Палийски поиска оставката му .

Със сигурност със съдействието на Михайлов Ботев би имал по-голям шанс да заобиколи липсата на два месеца съществуване. Не се знае дали ще имат ли очи от Ботев да молят Боби за помощ, след като искат оставката му.

sportni.bg