Медалистите ни олимпийци вече ще получават месечна пожизнена премия, решиха днес народните представители, които гласуваха промени на второ четене в Закона за физическото възпитание и спорта, предаде репортер на БГНЕС.

Радвам се, че промените бяха подкрепени в НС – крайно време беше държавата да отдаде дължимото на своите олимпийски шампиони, на тези, които са развели българския национален флаг на олимпийския форум, заяви в кулоарите на НС председателят на комисията за младежта и спорта Огнян Стоичков.

Тези, които печелят златен, сребърен и бронзов медал ще получат три минимални работни заплати – за златен, 90% от тях- за сребърен и 80% от трите минимални заплати - за бронз след прекратяване на активната си състезателна дейност, посочи Стоичков. Радвам се, че и моето предложение за личните и старши треньори на олимпийците бе подкрепено - те да получат след пенсиониране пожизнена премия в размер на една минимална работна заплата за страната, допълни той.

Статистиката показва, че имаме 226 шампиона от олимпийските игри, като по-голямата част от тях ще получат премии в размер на 1000-1400 лв., малка част, тези с повече медали ще получат пожизнена премия в размер на 4000 лв. Удовлетвори ме и че се прие предложението ми за включване в групата на голямото олимпийско семейство и на участниците в спорта за глухи.

До момента бяха включени параолимпийците, а става ясно, че Международният комитет за спорт на глухите е еднакво признат с параолимпийския комитет като част от олимпийското движение. МОК потвърди своето съпричастие към спорта на глухите и ни напомня, че следващата година в София олимпийските кръгове ще бъдат развети на олимпиадата за глухи в България и би било добре НС да бъде адекватно на това олимпийско движение. И тези момчета и момичета, които са спечелили за страната ни злато, сребро и бронз сред глухите също да получат своите пожизнени премии, подчерта Стоичков.

Бюджетът на България не се ощетява, защото парите за тези премии не се вземат от него, а целево от спортния тотализатор, отговори на въпрос на БГНЕС Огнян Стоичков дали тези финансови облаги не са твърде щедри на фона на проблемите с младежката безработица, обект също на ресорната комисия. /БГНЕС