Националният отбор на България по хокей на лед претърпя тежко поражение от Китай на световното първенство за младежи до 20 години, дивизия III.

В директния двубой за златните медали и изкачване в по-горната дивизия азиатците ни пречупиха в самото начало и спечелиха с 10:1 (6:0, 2:1, 2:0). Още в 24-та секунда допуснахме лек гол, а в 54-та резултатът стана 2:0 за Китай, което предопредели развръзката в мача.

"Бяхме изморени от тежкия мач с Нова Зеландия, който с много характер спечелихме с 6:0. А доста по-рано китайците имаха просто тренировъчна игра с ОАЕ, които губят служебно мачовете си на първенството. От натрупаната умора няколко от основните ни играчи се контузиха. Като добавим това към класата на китайците, които разполагат с три равностойни петици, се получи крайният резултат. Но все пак трябва да сме доволни. Досега за българския хокей последният ден от първенствата се играеше финал – финал за оставане в групата. Този път ние си свършихме работата доста по-рано, записвайки три победи. Вярвам, че ще завършим шампионата с още една над Турция, което е голям успех за момчетата", заяви треньорът Мартин Миланов.

Класата на китайците бе очевидно по-голяма от българската. Селекцията от многомилионната държава доминираше и по физически показатели – в нея има хокеисти около и над 100 килограма, а някои са високи над 1,90 м. Освен имащите травми преди мача българи по време на играта бяха контузени Мартин Талев и Александър Василев, а след очевидна симулация на китаец в средата на мача до края на играта бе отстранен основният ни реализатор Иван Ходулов, което още повече предопредели развоя.

Въпреки негативния резултат трибуните на Зимния дворец бяха почти пълни и публиката не спря да скандира до последната сирена, с което заслужи хокеистите ни да останат на леда и да й ръкопляскат дълго след мача.

С победата Китай си гарантира златните медали и изкачване в горната дивизия. България със сигурност печели сребърните медали, независимо от резултата в последния мач с Турция заради директната победа над Нова Зеландия. В друг мач от четвъртия ден новозеландците се наложиха над турците с 6:2.

"Единственото, което искаме, е да завършим първенството с победа", заяви Мартин Миланов. Утре (неделя) от 16:30 часа България излиза срещу Турция. Входът в Зимния дворец е свободен. Официалното награждаване ще е след края на мача Китай – Мексико и се очаква да бъде малко след 22 часа.

БГНЕС