Подобно на носителя на трофея Атлетико Мадрид, още едно голямо европейско име напусна сцената в Лига Европа на 1/16-финалите. Ливърпул отпадна от руския Зенит.

Мърсисайдци победиха на реванша с 3:1 след пълен обрат. Те обаче отпадат заради повечето отбелязани голове на чужд терен от руснаците.

Мачът започна чудесно за Зенит. Още в 19-ата минута руснаците се виждаха крайни победители, след като откриха резултата.

Безумна грешка на ветерана Джейми Карагър позволи на Хълк да се откъсне и хладнокръвно да преодолее Пепе Рейна за 1:0 в полза на гостите от Санкт Петербург. Това означаваше, че "червените" трябва да вкарат четири пъти.

Ливърпул обаче не се предаде и в основата на всичко по-интересно беше звездата Луис Суарес. Именно уругваецът успя да изравни в 28-ата минута.

Тогава той стреля свирепо от пряк свободен удар, топката мина през стената и се озова в мрежата на Вячеслав Малафеев за 1:1.

Пълният обрат беше факт още преди почивката. В 43-ата минута Хосе Енрике подаде хубаво към Джо Алън на няколко метра от вратата, първият удар на уелсеца беше избит, но при втория преодоля Малафеев за 2:1.

И през втората част натискът на домакините не стихна. В 59-ата минута те вече водеха с 3:1. Луис Суарес отново беше герой за тима си с втори гол и пак от пряк свободен удар.

След това Хълк можеше да убие интригата, но не вкара, а Джонджо Шелви пропиля страхотен шанс за Ливърпул в 75-ата минута.

До така жизненоважния четвърти гол обаче не се стигна и мърсисайдци рано-рано стягат багажа от Европа и се концентрират върху Висшата лига.

Подобна развръзка можеше да застигне и друг от фаворитите - Челси. Англичаните смятаха, че няма да имат проблеми с отстраняването на Спарта Прага, особено след победата с 1:0 в първия мач и минаха през иглени уши.

Двубоят завърши 1:1, а спасителният гол за лондончани падна чак в 93-ата минута. Те започнаха доста аристократично, а на няколко пъти в началото Фернандо Торес пропусна добри ситуации.

Това беше наказано в 17-ата минута от чешкия национал Давид Лафата. Тогава Вацлав Кадлец измъкна топката в наказателното поле, Гари Кейхил не се намеси подобаващо и чехът подаде към Лафата около точката на дузпата, за когото не беше проблем да вкара.

След това се заредиха нови пропуски на Фернандо Торес и Хуан Мата. След почивката пък топката срещна гредата на вратата на Спарта след удар на Оскар.

Торес и Тери пропуснаха нови положения за Челси, а Матейовски не беше точен за Спарта. Все пак "сините" стигнаха до гол в заключителните секунди чрез Еден Азар и си спестиха срама от второ ранно отпадане в Европа този сезон.

Германските отбори също нямаха късмет, след като и Хановер, и Байер Леверкузен отпаднаха. "Аспирините" бяха отстранени от Бенфика след втора загуба, този път с 1:2.

Ола Джон даде преднина на португалците в 60-ата минута, но Андре Шурле изравни в 75-ата. Само две минути по-късно обаче Неманя Матич вкара за 2:1 и уби интригата.

Хановер пък отпадна от "милионерите" от Анжи Махачкала. Двубоят завърши наравно 1:1, но след загубата с 1:3 в първия мач напускат турнира.

Поредното голямо име ,напуснало турнира, е Наполи. Италианците бяха отнесени за втори път от чешкия Виктория Пилзен този път "само" с 2:0.

Коварик в 51-ата и Текл в 74-ата минути донесоха победата на чехите. Те продължават на осминафинал с общ резултат 5:0.

Sportni.bg