Изпълнителното бюро на БОК излезе с предложения до Общото събрание на олимпийската централа, което ще заседава днес. Основното предложение е по време на Общото събрание Българската федерация по спортна стрелба да бъде изключена като член на БОК. Българският стрелкови съюз, според Изпълкомът, пък отговаря на изискванията за приемане за член на БОК.

Предложенията са следните:

1. Българската федерация по спортна стрелба е с отнет лиценз от Министерството на физическото възпитание и спорта поради допуснати финансови нарушения. Разразилите се скандали между олимпийските ни състезатели и председателя на федерацията Камен Шишманов през олимпийския цикъл, особено в олимпийската 2012 г., което от своя страна уврежда престижа както на спортната стрелба в България, така и на Българския олимпийски комитет. Изпълнителното бюро предлага на Общото събрание, Българската федерация по спортна стрелба да бъде изключена като член на БОК на основание Член 24 ал. 2 от Устава на БОК.

2. Изпълнителното бюро, след като разгледа писмената молба на Българския стрелкови съюз с председател Мария Гроздева намира същата за основателна. Българският стрелкови съюз отговаря на изискванията за приемане за член на БОК. Същият е лицензиран от Министерството на физическото възпитание и спорта. Към молбата са приложени изискуемите се документи, поради което Изпълнителното бюро изразява становище за приемането на Българския стрелкови съюз за член на БОК и предлага кандидатурата на същия за обсъждане в настоящето Общо събрание.

3. Българският кърлинг съюз не е заплащал дължимия членски внос към БОК от 2008 г. Лицензът на същия е отнет и е с временно спрени права от Световната федерация по кърлинг. На основание член 25 от Устава на БОК, Изпълнителното бюро внася за разглеждане в Общото събрание предложение за вземане на решение за отпадане на Българския кърлинг съюз като член на БОК. /БГНЕС