Ръководителите на 13 големи спортни федерации изразиха на съвместна среща остро несъгласие с продължаващите постоянни проверки от Агенция "Държавна и финансова инспекция" (АДФИ) и Сметната палата на дейността им и финансирането от Министерството на физическото възпитание и спорта (МФВС).

На сбирката бяха хора от централите по плуване, борба, волейбол, баскетбол, ски, вдигане на тежести, спортна гимнастика, художествена гимнастика и др. На продължилата близо час дискусия федерациите се обединиха около мнението, че категорично искат да спазват закона. Но занапред МФВС, като възложител на обществени поръчки, при предоставяне на средствата за целите на спортните федерации да извършва процедура без съответното обявление. А това може да е така, защото засяга дейности, които съгласно Закона за спорта могат да се извършват само от съответната спортна федерация.

Така МФВС като принципал ще има пълен контрол върху дейността на всяка централа, която пък ще действа на базата на подписана процедура и ще е освободена от несвойствени функции. От федерациите са убедени, че нямат нито задължението, нито административния капацитет и финансови възможности да провеждат процедури по обществени поръчки.

Присъствалите на срещата спортни централи излъчиха петима свои представители, които да се срещнат по въпроса със спортния министър Петър Стойчев и с финансовия министър Калин Христов. Исканията на федерациите бяха подкрепени и от Българския олимпийски комитет. А за проблема алармира олимпийската шампионка по плуване и генерален секретар на БФ Плувни спортове Таня Богомилова на общото събрание на БОК на 20 март и призова за спешни разговори и взимане на мерки от институциите, защото законът за обществените поръчки е неприложим в спорта. /БГНЕС