Съветът за Професионална футболна стратегия (PFSC), който включва представители на УЕФА, клубовете, лигите и играчите, прие на Изпълкома на европейската централа в София документ, който включва конкретни действия в борбата с уреждането на футболни мачове.

Документът бе ратифициран на срещата на Изпълнителния комитет на европейската централа, който заседава в българската столица. Европейското футболно семейство реши да обедини сили в борбата с т.нар. "черно тото", заклеймявайки тази лоша практика като глобална заплаха за футбола и спорта като цяло.

Документът предвижда конкретни инициативи, които включват образование, превенция, наблюдение и дисциплинарни санкции, създадени, за да бъде запазен интегритета на най-обичаната игра. Тези мерки трябва да бъдат въведени от всички страни членки на УЕФА.

Всичките тези асоциации, освен това, възнамеряват да създадат кодекс на поведение, който трябва да бъде спазван от всички участници в мачовете по европейските терени - играчи, рефери, официални лица и администратори.

Европейските държави пък бяха призовани днес от София да започнат сериозни действия срещу криминалните елементи, които се занимават с уреждането на футболни мачове. /БГНЕС