"Смятам, че има доста точки, по които можем да се поучим от модела на Българската федерация", заяви генералният секретар на естонския тенис Алар Хинт. Той е в Пловдив заедно с отбора за плейофа за оставане във ІІ-ра група на Евро-африканската зона на Купа "Дейвис", в който нашите водят с 2:0 победи след първия ден.

"Системите на работа в двете ни федерации са подобни", коментира Хинт. Той допълни: "Но с наличните финанси вие организирате изключително престижно състезание като Турнира на шампионките в женския тенис, а и базата, която виждам в Пловдив разполага с всичко необходимо. Не е нужно кортовете да са супер луксозни, а просто да са отворени за младите таланти. В Естония повечето кортове са частни и родителите на децата трябва да плащат за всеки удар, който малките правят".

Хинт сподели още: "Знам, че сте фокусирани върху развитието на Национален тенис център, който е аналогичен на тенис училището, което имаме ние. Класифицирали сме състезателите ни. Първите двама или трима са на едно ниво, следва още едва група от четирима-петима и останалите ни играчи. Целта ни е най-добрите ни шест-седем състезатели да тренират заедно възможно най-често. И да организираме все повече лагери за младите таланти. От няколко години изпращаме обещаващите ни състезатели да се готвят именно в Пловдив, защото сезонът в България започва, от което се възползваме." /БГНЕС