Григор Димитров за малко не успя да поднесе сензацията на турнира в Монте Карло, след като оказа упорита съпротива на Рафаел Надал, но в крайна сметка загуби от победителя в последните 8 издания на надпреварата от сериите Мастърс.

21-годишният българин не успя да прекъсне серията на испанския левичар от 44 поредни победи, след като загуби от него в три сета 2-6, 6-2, 4-6. Така Надал се класира за полуфиналите на престижния тенис турнир и е на две победи от спечелването му за девети пореден път.

Подкрепяният от публиката испанец взе уверено първия сет, в който реализира три пробива. Той игра бързо и разнообразно, а Димитров не успяваше да се приспособи към темпото на съперника. Ситуацията се промени коренно през втората част. Българинът определено подобри играта си във всички компоненти, но основна причина за обрата стана промяната в Надал, който допусна твърде много грешки и неточни удари, както и не атакуваше. Своят удар Гришо нанесе в шестия гейм, в който направи пробив и поведе с 4-2. При 5-2 и сервис на испанеца, първата ни ракета пропиля два сетбола, но при третия имаше късмет и затвори сета в своя полза. В решителния сет играта беше сравнително равностойна, Гришо печелеше убедително своите подавания, докато Рафа по-трудно взимаше своите. В края на частта обаче, Димитров получи схващане в крака и доигра мача с видимо изражение на болка на лицето. Той бе пробит в деветия гейм и Надал дръпна с 5-4, след което, макар и трудно спечели подаването си. Той нанесе второ поражение на българина. За първи път те се срещнаха в Ротердам през 2009 и испанецът отново стигна до успех в три сета. Следващата седмица Григор Димитров ще играе в Барселона. За участието си в Монте Карло той получи 63 000 евро и заработи 180 точки за ранглистата, а в началото на идната седмица за първи път кариерата си ще попадне в Топ 30.

БГНЕС