Целият свят коментира днес победата на младия български тенисист Григор Димитров над световния номер едно Новак Джокович. 21-годишният ни талант изуми всички, които обичат тениса, отстранявайки сензационно сърбина в три сета в Мадрид.

До миналата година Новак Джокович се представяше отлично на кортовете в испанската столица. Турнирът от 2009 г. се провежда на клей в началото на май. През сезон 2009 Новак загуби от Рафаел Надал в полуфиналите в епична четиричасова битка, която испанският левичар спечели в решаващ тайбрек. През 2010 г. сърбинът пропусна турнира, а през 2011 г. Джокович надви Рафа в заключителната среща. Миналият сезон той възнамеряваше да се бори за защита на титлата си, но неочаквано бе отстранен в третия кръг. Всички помнят скандала със сините кортове и заплахата не само Джокович, но и Надал да не играят повече в Мадрид. Той принуди организаторите да направят компромис и тази година тенисистите се съревновават на класически червен клей.

В настоящото издание Джокович бе сочен за явен фаворит, но се изправи срещу млад, амбициозен и безспорен талант. Още от първите геймове стана ясно, че на сърбина няма да му бъде лесно. Гришо сервираше отлично, беше много бърз и не позволи на Ноле да поеме инициативата. И двамата действаха много разнообразно и по целия корт, радвайки зрителите с неповторими разигравания. Нашият тенисист в първия сет показа характер и съумя да спаси три сетбола. Най-удивителното се случи в тайбрека - Новак водеше с 6-4, но загуби четири поредни точки. Във втория сет и на двамата им беше мъчно да поддържат високото темпо.

Трудности първо имаше първата ракета в света, който се подхлъзна и нарани десния си глезен. Физиотерапевтът помогна на тенисиста и той продължи без проблем срещата. Някои негови гримаси, изразяващи болка, обаче, накараха много от зрителите да си мислят, че сърбинът преиграва и се опитва да разконцентрира представителя ни. После очевиден проблем имаше Гришо, който в 11-ия гейм получи схващане в бедрото. Тайбрекът стана истинско изпитание за мъжеството и силите и на двамата тенисисти. Феновете започнаха да подкрепят силно Димитров и понякога дори се държаха неетично, като изразяваха бурна радост след провал на Ноле при първия му сервис. Българинът имаше мачбол при 7-6, но Джокович го спаси и после взе частта.

В самото начало на третия сет Гришо направи важен пробив, а при 5-3 реализира нов и записа най-славната победа в кариерата си - 7-6 (8-6), 6-7 (8-10), 6-3. Новият спортен герой на България след изнурителната среща заяви, че успехът му се дълги на много труд и многочасови тренировки, нужни, за да издържиш в такъв мач. Гришо сподели, че преди турнира е работил много и е проумял, че е в състояние да играе на едно ниво с Джокович в продължение на целия мач. "Вярвах в себе си и това ми донесе успеха. Разбира се, това е много важна победа", заключи Григор Димитров. Неговата сензационна победа над Новак обяснимо е водеща новина не само в специализираните световни издания, но и в цялата спортна преса по света. Срещат се гръмки заглавия като "Бейби Федерер взе големия си скалп", "Джокович се провали срещу препятствието Димитров", "Невероятен подвиг на Димитров", "Българският клонинг на Федерер скалпира №1". /БГНЕС