Коне на стойност над 5 милиона евро ще вземат участие на турнира от Световната купа по прескачане на препятствия на конна база "Ген. Крум Лекарски", който ще се проведе от 24 до 26 май, предаде репортер на БГНЕС.

Очаква се в България да пристигна над 50 състезатели със 100 коня, някои от които струват 300-400 хиляди евро. В надпреварата, която ще е и квалификация за Европейското първенство в Дания и световните игри във Франция догодина, ще вземат участие състезатели от България, Румъния, Турция, Гърция, Сърбия, Хърватия, Англия и Швеция.

От българска страна ще участват най-добрите ни състезатели - Ангел Няголов, Аспарух Атанасов, Христо Найденов, Апостол Тенев и Димитър Василев. От Германия пристигат Росен Райчев и Ивайло Бонев, като Райчев ще скача с четири коня, сред които и Капучино, победител от миналогодишното издание на Световната купа в Божурище.

Организацията на състезанието струва 200 хиляди лева, като от тях 50 хиляди лева са осигурени от Министерство на физическото възпитание и спорта, а останалите са средства от Българската федерация по конен спорт и от спонсори. Наградният фонд на Световната купа е 39 хиляди евро, а най-интересната част ще е Приз конна база "Ген. Крум Лекарски", който ще се проведе в неделя от 13:30 часа. /БГНЕС