Макар новият музикален инструмент каксирола, призван да замени пронизителната вувузела, да бе одобрен лично от президента на Бразилия Дилма Русеф, организационният комитет на Купата на конфедерациите го забрани.

Причината за това е, че с пластмасовият перкусионен инструмент с формата и размерите на праскова зрителите на стадионите могат да се замерят, изтъкнаха от комитета. "Никой фен, който носи музикален инструмент, няма да има достъп до стадионите, като това важи и за каксиролата. Тя бе изобретена от бразилския композитор Карлиньос Браун и получи специалното одобрение на Бразилското спортно министерство. Каксиролата трябваше да спаси зрителите от пронизителния натрапчив звук на вувузелата, но все пак да им даде възможност да изразяват по "музикален" начин отношението към случващото се на терена.

Сегашната забрана във връзка със сигурността по време на Купата на конфедерациите между 15 и 30 юни, бе обявена от отговарящият за сигурността в организационния комитет на спортното събитие Иларио Медейрош. Забраната за каксиролата ще е валидна от 2 юни за приятелския мач между Бразилия и Англия на стадиона Маракана в Рио. На 28 април по време на мач бесни фенове хвърлиха десетки каксироли на терена и попречиха на нормалното протичане на мач между местни бразилски отбори.

Иначе инструментът бе обявен за официален музикален инструмент за Световното първенство по футбол през 2014 г в Бразилия. Той има по-мек и ненатрапчив звук от вувузелата. За момента не е ясно дали ще бъде забранен и на Мондиал 2014. Каксиролата е пластмасово кълбо в цветовете на Бразилия жълто и зелено и представлява дрънкалка, пълна с топчета. /АФП