Световното първенство по парапланеризъм, което се провежда в Сопот, започна на 15 юли, съобщиха от пресцентъра на състезанието.

Шампионатът бе открит официално на 13 юли от заместник-министъра на младежта и спорта Мая Тодорова. В него участват 150 пилоти от 39 държави от цял свят, 30 от които са жени.

Всеки ден, в зависимост от метеорологичните условия, състезателите ще получават различни маршрути, по които ще летят, като ще стартират едновременно, използвайки виртуална линия за старт.

Състезателите, съдиите, придружаващите ги официални лица, заедно с организаторите на първенството /които са повече от 100/ и феновете на този спорт са около 1000 души. Те са настанени в хотелите и частни къщи за гости в Сопот, в Карлово, Хисаря и Павел баня.

Според кмета на Сопот Веселин Личев в общината се очакват приходи в размер между 300 000 и 400 000 долара. Това неминуемо ще се отрази на икономиката в района, освен положителната реклама и популяризирането на Розовата долина и страната ни като спортна и туристическа дестинация в световен мащаб, коментира Личев.

Според изискванията на Международната авиационна федерация /FIA/ общината финансира и извърши редица инфраструктурни промени, за да направи района още по-привлекателен.

Председателят на Българския аероклуб Сотир Лазарков информира, че вече се водят преговори парапланеризмът да стане олимпийски спорт. Той е най-евтиният и най-бързо развиващият се от въздушните спортове и датира от десетилетия. Той съобщи, че у нас вече има създадена система за спасителни действия с хеликоптер, както е в другите европейски страни.

Вертолетът за шампионата е осигурен от ВВС - авиобаза Крумово, и ще се ползва при необходимост за спасителни операции, които налагат спешна намеса.

Кандидатурата на България и Сопот за домакин на 13 световно първенство по парапланеризъм беше спечелена през 2011 в конкуренция с Турция, където се дават много средства за развитието на този спорт.

Според българските състезатели заслугата за това е следствие на десетгодишната работа на СК "Шамбала" и националния ни аероклуб, които през този период организираха десетки състезания от високо равнище. Сопот е мястото с най-много летателни дни в годината. Първенството продължава до 26-ти юли включително.