Волейболистите от националния отбор на България изгубиха от Италия във втората си среща от Група D на финалите на Световната лига, който започна тази нощ от 03:10 часа българско време в зала "Естадио Ислас Малвинас" в Мар дел Плата /Аржентина/.

Възпитаниците на Камило Плачи победиха Аржентина с 3:1 в първия си двубой и се нуждаеха от нов успех или поне още 2 гейма, за да се класират сигурно за полуфиналите на Световната лига. Не успяха срещу Италия.

Все пак българските волейболисти запазват шансове за класиране.

Първата точка от мача бе за италианците, за тях бе и първият гейм, който завърши 25:18. Точно със същия резултат, секунди преди 4 часа завърши и вторият гейм, но за нашите.

Следващите два гейма бяха за италианците.

Както се очакваше италианският селекционер на България заложи отново на основната си шестица.

Волейболистите ни остават с реални шансове за класиране на полуфиналите. Ето и развитието на мача по геймове -18:25, 25:18, 22:25, 24:26.

Ето и някои от основните моменти на мача.

Още в първия гейм се очерта добро начало за Италия и след 8:3 играта продължи точка за точка до 11:6. За съжаление две атаки на Соколов и Скримов не влязоха в полето на "адзурите" и Камило Плачи взе почивка при 13:6. Българският капитан Тодор Алексиев също изпусна и преднината на италианците стана 19:10. Грешки направи и българският разпределител Георги Братоев, който после бе сменен с Добромир Димитров.

Нашите успяха да намалят до 15:21 след блокада на Цецо Соколов и два италиански аута, но в крайна сметка Италия без проблеми взе първия гейм с 25:18.

И втората част тръгна по-добре за Италия, която поведе с 3:1. Постепенно българските волейболисти изравниха играта и даже напреднаха със 7:5. Разликата леко нарасна при 11:8 след нова страхотна атака на Соколов. Последва равенство при 12:12. България си върна преднината при 14:12. Нашите спокойно завършиха гейма при 25:18 след силна атака на Тодор Скримов и 1:1 гейма.

Третият гейм започна добре за българите, които поведоха с 2:0 след атака през центъра на Слави Гоцев и силна контра на Цецо Соколов. От 2:2 двата отбора продължиха напълно равностойно. Дори се стигна до 10:9 за нашите при две добри атаки на Соколов, който се отличаваше Стигна се дори до 17:12. И след точка за точка до 20:15 италианците като че ли обърнаха гейма. Италия поведе с 23:21 и спечели гейма с 25:22.

В началото на четвъртия гейм България поведе с 3:1 Последва изравняване 5:5 и българите дори напреднаха до 7:5 след атака на Цецо Соколов и ас на Тодор Скримов. Веднага последва ново равенство при 7:7 след сервис в аут на Скримов и блокада на Томас Берета. Все пак техническата пауза дойде при минимална преднина за българските "лъвове" - 8:7 след технична атака на Соколов. Оттук постепенно Италия изравни при 12:12.

Интересен бе асът на Соколов, който запретна мрежата и топката влезе в полето на "сините" 15:12. Второто техническо прекъсване пък дойде при 16:13 за нашите и пропусната топка на разпределителя Георги Братоев. Постепенно Италия изравни при 20:20 след атака през центъра на Бирарели и бъркане на Виктор Йосифов. Тук се оформи драматичен край и при 22:21 за Италия, резултатът стана 23:22 за България, но това бе всичко и освен един спасен мачбол при 24:23, Италия спечели точка и с това и крайната победа с 3:1.

В мача имаше интересни моменти освен играта. Една продължила размяна на реплики доведе до два жълти картона от двете страни на мрежата, на няколко пъти съдията промени решението си след като бе използван видеоконтрол на спорни ситуации. /БГНЕС