Печалбата от домакинството на Лондон на олимпийските игри през 2012 година надвишава 9 милиарда лири, според доклад, публикуван по повод годишнината от събитието, което започна на 27 юли.

Около 12 месеца след края на олимпиадата много британци все още си спомнят за успехите на състезателя по бягане Мо Фара и на колоездача Крис Хой, но икономиката в страната показва леко съживяване по време на дългата криза.

Чуждестранните туристи в английската столица са похарчили над 600 милиона лири през цялата 2012 година. Печалбата след най-голямото събитие в света на спорта възлиза на общо 9.9 милиарда паунда.

Поставената предварителна цел е достигането на печалба от 13 милиарда лири.

Докладът, по думите на кмета на Лондон Борис Джонсън, показва, че е на лице стабилно изплащане на вложените от данъкоплатците разходи.

"Твърдяха, че няма да се справим, но дадохме на света най-зрелищните Олимпийски и Параолимпийски игри", допълни той.

Министър-председателят Дейвид Камерън добави: "С настоящият тласък на икономиката на Обединеното кралство напомнихме на света, че, ако искате най-доброто, ако искате професионализъм, ако искате работата да бъде свършена в срок и в рамките на бюджета, то трябва да мислите като британци."

Sportni.bg