Три дисквалификации и сериозни проблеми при предаването на палката белязаха квалификациите на щафетата 4х100 метра при жените на Световното първенство, което доведе до отпадането на силни отбори като Германия, Бахамите и Украйна.

Първата серия в дисциплината очаквано бе спечелена от Ямайка с най-добър резултат за сезона - 41.87 секунди, а Франция зае второ място, също с най-добро време за сезона. Щафетата на Германия с Верена Зайлер на последен пост завърши на трето място с време, което щеше да е първо губещо, но в последствие бе дисквалифицирана за неправилно предаване, а същата съдба сполетя и Нигерия.

Втората серия бе спечелена от Бахамите, но след това те бяха дисквалифицирани, а традиционно силната щафета на Украйна направи изключително слаби предавания на всички постове и логично остана на трето място и извън финала. Великобритания и Канада с национален рекорд заеха първите две места след дисквалификацията на Украйна.

Третата серия мина най-гладко, като американките я спечелиха с време 41.82 секунди, а Бразилия изненадващо зае второто място пред Русия с рекорд за страната и Южна Америка. Рускините все пак се класираха за финала по време, както и четвъртите от тази серия - Тринидад и Тобаго. /БГНЕС