Домакините от Русия спечелиха в класирането по медали на Световното първенство по лека атлетика в Москва, като това е първи подобен успех за страната на такъв шампионат.

Руснаците завършиха първенството със 7 златни медала - един повече от втория в класирането САЩ. Американците взеха рекорден брой сребърни медали - 13 и общо 25, но така и не успяха да стигнат до титла в последния ден на Мондиала, която щеше да ги изкачи на първото място. Тройката в класирането допълва Ямайка, която спечели сравнително малък брой медали - 9, но цели шест от тях са златни. Всички титли на Ямайка очаквано дойдоха в спринта - 100, 200 и 4х100 при мъжете и жените, като и другите три медала за страната бяха от късите бягания.

България завърши първенството с 1 точка за крайното класиране, спечелена от Георги Иванов и неговото осмо място в тласкането на гюле. Трябва обаче да се отбележи много силното представяне на Ивет Лалова, която записа девето място в спринтовете на 100 и 200 метра, като и в двата случая бе много близо до финал. Другата ни представителка с финал бе Силивя Дънекова, която завърши на 14-то място в стипълчейза. /БГНЕС