Лудогорец излиза тази вечер в първи мач от плейофа за влизане в групите на Шампионската лига срещу Базел. Въпреки че предстои и реванш в Швейцария, залогът на днешната среща е голям.

Базел е фаворит и това се призна и от двамата треньори на официалните пресконференции. И Мурат Якин, и Стойчо Стоев обаче знаят, че Лудогорец не е обречен.

Победата в София е задължителна, за да има смисъл от реванша. Загуба или дори голово равенство ще направят задачата на родния шампион невъзможна с уговорката, че във футбола винаги може да се случи чудо.

Милиони евро чакат Лудогорец, ако се превърне във втория български клуб в групите на ШЛ. Това е основната причина собственикът Кирил Домусчиев да прави всичко възможно пробивът да се случи.

За мачовете с Базел бизнесменът е обещал по 50 000 евро на титулярите, които трябва да изнесат тежеста на сблъсъка. Освен това Домусчиев прави всичко възможно на стадион "Васил Левски" да има добра атмосфера, която да даде криле на отбора. Юношите на всички клубове ще влизат безплатно, организира се транспорт от Разград, а отделно всички в Лудогорец призовават за масирана подкрепа тази вечер.

Евентуален успех на шампиона ще измие срама от българския клубен футбол, който в последните години ни донесе само разочарования. Нужен ни е и коефициент за бъдещи участия.

Лудогрец ще играе най-малко в групите на Лига Европа. Това е добре, защото в процеса на разузнаване европейските клубове ще гледат мачове на отбора в българското първенство, а това ще даде шанс и на играчи от други отбори да бъдат забелязани.

Изобщо ефектът от европейския пробив на Лудогорец със сигурност ще бъде положителен за целия ни футбол, но днес и на реванша с Базел ще стане ясно дали позитивите могат да се максимизрат.

Кадрови проблеми в българския тим няма. Дори новото попълнение Върджил Мисиджан дебютира официално със зеления екип и очаква своя шанс.

Съперникът обаче е без основният си нападател Марко Щрелер. Продаден през лятото бе и Бобадила, така че проблемите на Мурат Якин са в атака.

За рефер на срещата УЕФА прати Волфганг Щарк, който е в елитната листа. Началото на двубоя е 21:45 часа, а телевизията, която спечели правата за излъчване, е БиТиВи.

Вероятни състави:

Лудогорец: В. Стоянов; Кайсара, Моци, Барт, Й. Минев; Дяков, Златински, Абало, Марселиньо, И. Стоянов, Безяк

Базел: Зомер; Ф. Деген, Айети, Шер, Сафари, Джака, Ф. Фрай, Диас; Салах, Щокер, Сио 

Sportni.bg