Квалификационната група на България за световното първенство е най-завързаната по мнението на редица водещи световни анализатори. В нея четири отбора се борят за бараж, като засега "лъвовете" са в полпозишън.

Всичко може да се случи до края и някоя пропусната точка от нашите момчета може и да не се окаже фатална. Но има един мач, който задължително трябва да се спечели. Днес в Малта избраниците на Любо Пенев нямат друга алтернатива, освен победа над абсолютния аутсайдер в групата.

Точките в Ла Валета са абсолютно задължителни, за да се преследва второто място. А за подценяване не може и да става дума. Самият Любо Пенев постави цел от 9 точки в следващите три мача. Работата му след загубата от Италия показа също, че няма и грам високомерие към аутсайдера в групата.

Ел Голеадор избистри няколко тактически варианта за срещата с островитяните. Така ясно демонстрира, че няма да разчитаме опонентът сам да се бие, а ще го натиснем, за да сбърка. Добрите новини за Любо са, че ще може да използва всеки от играчите си, когото прецени. Няма контузени, няма наказани, всички тренираха на пълни обороти в навечерието на мача.

С проблеми беше Георги Илиев, но капитанът на Черно море ги преодоля и пак ще чака шанса си да се докаже с националния екип, както го прави неведнъж. Пенев пази ревностно състава си и не дава почти никакви индикации какви ще са промените. Знае се само, че титуляр ще е Георги Миланов.

Халфът на ЦСКА Москва пропусна мача с Италия заради наказание. Сега обаче е на линия и ще замени Станислав Манолев. Селекционерът обмисля и други промени. Александър Тонев, който макар да се стара и да показа качества, не направи най-добрия си мач срещу Италия, може да седне на пейката.

Вероятно е на неговата позиция да се появи ветеранът Емил Гъргоров. Бадема не е в много добра форма, но може да се разчита на опита му.

Все пак до последно Пенев ще мисли за състава си и яснота за него ще има едва час и половина преди началото на сблъсъка.

Схемата на малтийците е ясна. Те ще заложат твърдо на защитата, а получиха и бонус след завръщането в състава на защитниците Люк Димех и Алекс Мускат. И без тях островитяните затрудниха максимално Дания в Ла Валета в петък и паднаха само заради нелеп автогол.

Нашите не си правят илюзиите, че ще им е леко, но все пак изразиха увереност в успеха. За капитана Ивелин Попов решаващо ще е да падне първи гол в наша полза възможно най-рано. След подобен сценарий през март съсипахме този съперник в София с 6:0. Сега всички в тима се надяват на подобен развой, дори резултатът да не е толкова голям.

А трите точки са задължителни, за да останем на втората позиция преди заключителния октомврийски цикъл в квалификациите. Сега сме с 10 точки, а преследвачите Чехия, Дания и Армения са с по 9. След мачовете днес със сигурност ще има размествания, да се надяваме само, че нас няма да ни мръднат от второто място.

Sportni.bg