Най-комерсиалният европейски клубен турнир - Шампионска лига вече започна. Първите сблъсъци в груповаа фаза се изиграха снощи, а тази вечер предстои втора порция.

Какво ни очаква в групи Е, F, G и H?
В група E се срещат тимовете на Челси и Базел. Лондончани най-накрая спечелиха мечтаната титла през 2012 г., а сега отново са в ръцете на Специалния Жозе Моуриньо, който винаги е "гладен" за трофеи. Базел пък пропусна да участва в Лига Европа миналата година именно заради Челси и сега ще търсят реванш.

На мястото на швейцарците можеше да е българският шампион Лудогорец, но "орлите" не успяха да спечелят плейофите срещу доста по-опитния си съперник. Все пак българско участие в тази група ще има, тъй като в редицита на Базел вече играе защитникът на националния ни отбор Иван Иванов.

Другият двубой в тази група противопоставя отборите на Шалке 04 и румънския Стяуа Букурещ. Германците за шести път ще играят в груповата фаза на турнира и ще гонят по-добро представяне от миналогдишното си, когато стигнаха само до 1/8-финалите. Сяуа пък стана шампион на РУмъния за 24-ти път в историята си и се завръща в груповаа фаза на ШЛ за първи път от 2008 г.

В група F френския Олимпик Марсилия посреща английския Арсенал. "Артилеристите" вече доста годинки нямат спечелен трофей нито у дома, нито на международната сцена, но привличането на Месут Йозил това лято от Реал Мадрид вдъхва доста надежди на феновете. Олимпик Марсилия може и да загуби битката за титлаа в Лига 1 през миналия сезон за сметка на ПСЖ, но направи доста добри рансфери през това лято и определено "артилеристие" имат от какво да се притесняват.

В другия мач италианският Наполи приема у дома финалистът от миналогодишното издание на турнира, Борусия Дортмунд. Въпросът сега е дали това беше звездният миг на германския гранд или те ще успеят да повторят доброто си представяне и този сезон. Откакто се завърна в Серия А през сезон 2006/2007 пък Наполи върви само нагоре и непрекъснато подобрява предсавянето си. Миналата кампания те бяха много близо до титлата в Калчото и доста притиснаха Ювентус, но в крайна сметка Старата госпожа триумфира. Новият наставник на италианците обаче се казва Рафаел Бенитес, а той знае как се печели Шампионската лига.

Група G предлага сблъсък между Алетико Мадрид и Зенит Санкт Петербург. Руският гранд само веднъж е прескачал групите на турнира и сега със сигурност ще иска да промени този факт. Играчи като Андрей Аршавин, Хълк и Алекс Витцел определено имат нужния за тази цел опит. Атлетико Мадрид пък вече започна живота си след ерата Радамел Фалкао и ще трябва да се справя в адпреварата без талисмана си. Дали ще успее, предстои да разберем.

В другия мач един срещу друг се изправят Аустрия Виена и Порто. Аустрия Виена за първипът е учасник в груповата фаза на ШЛ и сега трябва да докаже, че това не е незаслужено. Нищо чудно австрийците да се окажат една от дежурните изненади на сезона. Що се отнася до Порто, отборът традиционно се представя доста стабилно в надпреварата, а новият треньор Пакош Ферейра само рябва да съумее да продължи добрата работа на предшественика си Витор Перейра.

В група Н изглежда са най-интересните и чакани мачове от този поток. Италианският гранд Милан посреща на "Сан Сиро" шотландския Селтик. "Детелините" доста трудно се промъкнаха в груповата фаза на турнира и имат доста да се реваншират на феновете си. Те обаче не могат да са без самочувствие в този мач, тъй като миналата година постигнаха впечаляващ успех срещу гранда Барселона с 2:1.

В същото време в Милан проблемите не са никак безобидни. Тимът на Масимилиано Алегри е пълен с контузени футболисти, а най-осезателно ще се усети отсъствието на двете големи звезди - Стефан Ел Шаарауи и Кака.

В другия мач испанският шампион Барселона започва кампанията си в Лигата с двубой срещу холандския Аякс. Това е първата среща между два от най-успешните европейски отбора и безспорно ще се очаква с най-голям интерес. Звездата на каталунците Лионел Меси призна, че на Барса ще му е много трудно срещу холандците.

В състава на испанците ще липсват Жозри Алба, Карлес Пуйол и Ибрахим Афелай, но и Аякс не е без проблеми, след като няма да може да разчита на Сием де Йонг. При всички положения двубоят се очертава като доста зрелищен и не е за изпускане.

Sportni.bg