България победи Чехия с 3:1 гейма (25:15, 25:18, 22:25, 25:21) в първия си мач на Европейското първенство по волейбол срещу Чехия в група "D" в полския град Гдиня.

Двубоят започна равностойно, но пред едва около 200-300 зрители. Българите заиграха отлично след 4-5 точка и се оттеглиха на първото техническо прекъсване при 8:4 в наша полза.

Николай Николов играеше перфектно и сам успя да спечели няколко важни точки, а чехите не намираха противодействие на българския тим. Втората техническа пауза дойде при 16:9 в наша полза. Доминацията на полето за "трикольорите" беше очевидна, а наставникът на Чехия Бернард се опитваше със смени да обърка българите, но това не ставаше.

Блокът на българите действаше безотказно, разбивайки атаките на Чехия и геймът завърши в полза на България - 25:15 в рамките на 23 минути.

Вторият гейм започна с няколко грешки от страна на българите, но в крайна сметка те не натежаха и първата техническа пауза дойде при 8:5 в наша полза. Тодор Алексиев се разигра, а съперниците ни така и не намираха противодейстие срещу атаките ни. Втората техническа пауза дойде при 16:10 и успешна атака на Соколов.

След почивката Чехия постигна 3 поредни точки, а това предизвика прекъсване от страна на Камило Плачи. След мимолетна добра игра от страна на Чехия българите се активизираха и взеха втория гейм с 25: 18 за 25 минути.

Третият гейм започна добре за съперниците ни и те поведоха с 4:0, а това провокира прекъсване от страна на Плачи. Две успешни атаки доведоха резултата до 6:0 в полза на Чехия. Прекъсването дойде при 8:3 за момчетата на Бернард. Българите съумяха да намалят разликата, но продължиха да губят и на втората техническа пауза, която дойде при 16:11 за Чехия.

Минутите на чехите сякаш изтекоха и нашите момчета започнаха да топят преднината до 19:18. За наше съжаление в решителните моменти на частта съперниците на България успяха да вземат важните точки и взеха гейма с 25:22 за 30 минути. Това продължи традицията в мачовете срещу нас Чехия да вземат поне по един гейм.

Четвъртата част започна добре за "лъвовете" и те поведоха с 5:0, което провокира почивка от страна на чешкия треньор. Все пак първата техническа пауза дойде при 8:2 в наша полза. Доминацията на България продължи и успяхме да увеличим преднината си до 16:7. Доминацията на българите продължи до края на гейма, който беше затворен с 25:21 за 27 минути, а това позволи на нашите момчета да спечелят и двубоя с 3:1 гейма.

В събота излизаме от 16:00 часа срещу Германия във втория си мач на първенството. Германците взеха победа над Русия с 3:0 гейма в мача си тази вечер.

Състави:

Чехия: Лукаш Тихачек, Давид Конечни, Ян Щокър, Ондрей Худечек, Алес Холубец, Томаш Широки - Вацлав Капачек-либеро Старши-треньор: Стюарт Бернард

България: Георги Братоев, Цветан Соколов, Тодор Алексиев, Тодор Скримов, Виктор Йосифов, Николай Николов - Теодор Салпаров-либеро Старши-треньор: Камило Плачи.

Sportni.bg