Русия победи България с 3:1 (19:25, 25:23, 25:14, 25:19) в последния мач от груповата фаза на Европейското първенство по волейбол. Мачът определи класирането в групата, което отреди на "лъвовете" третото място.

Първи е тимът на Германия, втори е този на Русия, а нашето място ни праща на плейофа най-вероятно срещу домакина Полша.

Центърът Теодор Тодоров, който за първи път започна като титуляр, започна много силно двубоя и след негова контра и два блока поведохме с 3:0. Руснацияте обаче заложиха на агресивен сервис и направиха три триточкови серии, за да поведат с 9:5.

Авансът на съперника започна да се увеличава прогресивно, а нашата игра стана зависима от лошото посрещане. Усилията в защита не донесоха нищо, след като атаката ни куцаше и точките идваха трудно.

Чак в края на първата час отборът се посъбуди и отново записахме добра серия, но в крайна сметка отстъпихме с 19:25.

Вторият гейм започна идентично като първия - поведохме с 3:0, след което отново върнахме инициативата на Русия. Българите обаче този път не допуснаха съперникът да избяга в резултата и в средата на частта двата тима влязоха в размяна на точки без никой да може да дръпне напред.

Николай Пенчев остана на полето вместо Валентин Братоев. Така селекционерът Камило Плачи затегна посрещането, жертвайки една опция в атака. Решението на италианеца даде резултат и при втората техническа почивка се оттеглихме с точка аванс.

Младият Пенчев също обаче имаше точков принос и след негово страхотно отиграване срещу троен блок България поведе с 20:17. Блокада на Тодоров и капитана Алексиев решиха гейма и така "лъвовете" изравниха след 25:23.

Не добре за българския тим обаче започна третия гейм. Русия поведе с 4:0, а в средата на частта съперникът вече имаше шест точки аванс.

Руснаците се защитаваха отлично и пробивите ни с блок или атака не бяха достатъчни за стопяването на разликата. В заключителният епизод нашите сбъркаха почти всичките си сервиси, разстроиха посрещането и атаката си и така бяха смачкани с 25:14.

Нашите излязоха от шока и след като започнаха и четвъртия гейм неубедително, успяха да наваксат и дори да поведат с 5:4 след блок на разпределителя Братоев.

Зловещият център на Русия Дмитрий Мусерски обаче отново върна водачеството на своя тим след поредната серия тежки сервиси. Успяхме да изравним при 11:11, но последва нов срив и натрупване на точков дефицит.

До края българските волейболисти не намериха съпротивителни сили и оръжие срещу съперника и така Русия спечели частта с 25:19, а оттам и мача с 3:1.
-----
Съставът на България: Георги Братоев, Валентин Братоев, Виктор Йосифов, Цветан Соколов, Тодор Алексиев, Теодор Тодоров и Теодор Салпаров - либеро.

като резерви в игра влезоха: Николай Пенчев, Светослав Гоцев, Даниал Милушев.

Sportni.bg