Италия запази живи надеждите на България за бараж, сред като я остави на второ място във временното класиране в група В, завършвайки 2:2 при гостуването си на Дания.

Чезаре Прандели заложи на резервите, които в мача в Копенхаген представляваха две трети от "скуадрата". От титулярите в стартовия състав влязоха само четирима - Буфон, Монтоливо, Киелини и Маркизио. Датчаните започнаха силно, но първият гол бе отбелязан от гостите – Тиаго Мота намери с дълъг пак единствения чист италиански нападател Пабло Освалдо, който майсторски преодоля на скорост двама защитници, излезе сам срещу вратаря по диагонала и в 28-та минута с "компютърен удар" прати топка в левия ъгъл на вратата.

Датчаните не се примираха, засилиха оборотите и в добавеното време на първата част Никлас Бенднер с глава прати топката в мрежата – голът обаче остави усещането, че Буфон не реагира подобаващо, което е необичайно за вратар от неговата класа.

Вторият гол на Дания падна в 79-та минута и той бе почти копие на първия – след центриране Бендтнер пак с глава прати топката зад Буфон.

"Скуадрата" стигна до изравняваве в допълнителното време след шут на Освалдо, при който топката рикошира в Алберто Акуилани и влезе в мрежата.

По-рано трикольорите отстъпиха драматично в Ереван с 1:2 след изгонването на двама наши футболисти.

Така класирането в групата преди последния кръг във вторник е следното:

1. Италия - 21 точки, вече се е класирала на Мондиал 2014

2. БЪЛГАРИЯ - 13 точки

3. Дания - 13 точки

4. Чехия - 12 точки

5. Армения - 12 точки

6 Малта - 3 точки

На 15 октомври играят БЪЛГАРИЯ–Чехия, Дания–Малта и Италия-Армения

Шансовете ни за бараж минават задължително през победа над Чехия, защото Дания няма да има проблеми с гостуващата Малта. При победи с датчаните ще имаме еднакъв брой точки, но засега головата ни разлика е по-добра и това ще ни гарантира второто място.

След това обаче ще трябва да следим група Е. Исландия задължително трябва да спечели една или две точки в предстоящите си два двубоя – домакинство на Кипър и гостуване на Норвегия.

Словения трябва да победи като домакин Норвегия и да направи най-много равенство при гостуването на Швейцария във вторник.

По този начин Словения ще завърши на второ място в групата си, но с по-лоша голова разлика от "трикольорите". Ако Словения победи Норвегия и загуби от Швейцария, пак ще завърши на второ място, но с точка по-малко от България и така четата на Любослав Пенев ще се класира за баражите.

Ако Норвегия направи равен срещу Словения и победи Исландия, "викингите" ще съберат 15 точки, което също може да ги изведе до втората позиция в групата при положение, че исландците не спечелят срещу Кипър.

След като се извадят шестте точки на Норвегия от мачовете срещу Кипър, "викингите" ще имат 9 точки, а България при победа срещу Чехия ще бъде с 10 и ще се класира за баража. /БГНЕС