Българският национален отбор излиза тази вечер в последната си световна квалификация срещу Чехия. Двубоят е от 21:15 часа на Националния стадион "Васил Левски".

"Лъвовете" излизат за задължителна победа, за да запазят второто място в групата. След издънката с Армения нашите имат наистина теоретични шансове за класиране на бараж.

За да се случи чудото, ще трябва много Божия помощ
и то на много места. Вариантът България да се класира на бараж минава през победа с три гола разлика или 5:3 срещу Чехия довечера. Освен изразителната победа се изисква Норвегия да надвие Исландия в мача от Група Е, а Словения да завърши наравно при гостуването на Швейцария.

Ако така се стекат обстоятелствата Словения ще завърши на второ място в Група Е. Словенците ще имат 10 точки в паралелното класиране на вторите отбори без мачовете им срещу шестите отбори в групите, колкото ще има и България при победа над Чехия. "Трикольорите" обаче ще имат по-добра голова разлика, тъй като в момента словенците имат съотношение между отбелязани и допуснати голове 10:9, а това на българския национален отбор при победа с три гола разлика ще бъде +2.

И трите мача от нашата група ще се играят по едно и също време, но двубоите от група "Е" ще завършат с 15 минути по-рано от сблъсъка на "Васил Левски". Така, ако чудесата в Норвегия и Швейцария се случват, нашите ще имат още четвърт час да вкарат на Чех толкова, колкото им трябва.

Очакванията са Националният стадион да не се напълни до краен предел след грешката в Армения, но да има поне 20 000 зрители по трибуните.

Българският селекционер Любослав Пенев най-вероятно ще заложи на Маркиньос и Илия Миланов за заместници на наказаните Дяков и Бодуров.

В чешкия лагер твърдят, че не взимат мача на сериозно. Наставникът Йозеф Пешице заяви, че неговият тим ще разчита на контраатаки и че ще обиграва нови тактически варианти за следващия цикъл. Вратарят Петер Чех също направи умерено изказване, проявявайки разбиране за статуквото в групата.

Гостите обаче няма да се дадат без бой, за което свидетелстват и високите коефициенти за привидно сигурната победа на България.

По отношение на съдийството не можем да имаме никакви притеснения, тъй като довечера ще свири унгарецът Виктор Касай - един от най-високопоставените в ранглистите на УЕФА арбитри.

вероятни състави:

България: Владислав Стоянов, Петър Занев, Иван Иванов, Илия Миланов, Йордан Минев, Владимир Гаджев, Маркиньос, Ивелин Попов, Александър Тонев, Георги Миланов, Димитър Рангелов.

Чехия: Чех, Гебреселасие, Сухи, Мазух, М. Кадлец, Дочкал, Хюбшман, Плашил, Хушбауер, В. Кадлец, Козак

sportni.bg