Да се премахнат безплатните карти за паркиране в Шумен. Изключение да има само за служебните коли на общината и структурите й. Това предложи днес на заседание на постоянната Правна комисия общинският съветник от БСП Генчо Гатев.

Той настоя за още ред промени в Наредбата за организацията на автомобилното и пешеходно движение, сред които вдигане на цената на годишния абонамент за паркиране на общинските паркинги и даване на едночасов толеранс, преди да се постави скоба на автомобил, просрочил платеното време за престой.

В момента ОП “Паркинги, гаражи и благоустрояване” е издало малко над 500 карти за безплатно паркиране, каза управителят на предприятието Сергей Стойков. Малко над 100 от тях били за служебни автомобили на общината и нейните структури, а останалите на частни коли на общински служители, на различни държавни структури, като съд, прокуратура, полиция и областна администрация. “Вие си преценявате, но знаете ли какво ще стане, ако им се вземат тези карти?”, попита съветниците Стойков.

Най-бурен дебат обаче предизвика регламентирането на поставянето на скоби. Общинският съветник от ГЕРБ Светлана Цолова, по чиято инициатива Наредбата бе вкарана за поправка в Комисията, поиска заплащането за престой да не е предварително. Стойков обаче възрази с аргумента, че много хора просто няма да си плащат. “И сега идват, палят, минават през краката на инкасаторите и заминават”, каза той. Единственото спасение били скобите, а той бил разпоредил да се поставят 30 минути след изтичане на заплатеното време. Тогава Генчо Гатев предложи консенсусния вариант от 1 час толеранс.

Той настоя и за увеличаване на цената на платените годишни абонаментни карти за паркиране от 360 на 500 лв, както и за въвеждане на 200-левова такса за собствениците на имоти до общински паркинги. Гатев предложи и да се премахнат от Наредбата текстовете за “Синя зона”, тъй като било видно, че такава няма как да се обособи.

Председателят на Комисията Даниела Русева реши да не подлага промените на гласуване, а да се обмислят нещата и да се съберат отново на 14-ти април. След това одобрените текстовете да се вкарат и на сесия на Общинския съвет.

ШУМ.БГ