Върховният касационен съд /ВКС/ отхвърли жалбата на синдика на “Булгаргаз” Елвира Танчева срещу последното решение на Варненския апелативен съд за “Топлофикация-Шумен”, с което бе отменено друго решение на Шуменския окръжен съд за обявяване в несъстоятелност.

Днешното определение на ВКС реално връща в играта приватизатора на ТЕЦ-а Димитър Димитров. Той вече има право да се впише в Търговския регистър и да влезе в управление на дружеството. То обаче остава в неплатежоспособност и не може да извършва сделки без съгласието на синдика.

Димитров има срок да представи пред кредиторите /най-голям с 98% е “Булгаргаз”/ своята оздравителна програма и да се надява тя да бъде одобрена.
“Програмата ми е много стабилна и се надявам, че ще бъде приета. Не може шуменци да живеем в смог, а софиянци да си имат ТЕЦ”, каза пред ШУМ.БГ Димитров.

В програмата му е записано, че, ако му се даде шанс, до 2018-та дружеството ще успее да постигне нетен паричен поток в размер на 8,366 млн.лв. От тях 6,223 млн,лв ще дойдат от дейност - изграждане на 60 блокови локални газови котелни и захранване на общински обекти, а 2 млн.лв от продажба на материални активи и запаси.

“Днес натоварих 8 нови котелни от Пловдив и през януари смятам да топлоснабдим 10 локални инсталации”, каза Димитров.

ШУМ.БГ