По настояване на Община Шумен управляващият орган на оперативна програма „Регионално развитие“ спря временно проекта „Оттука започва България“. Искането е отправено преди две седмици. Към днешна дата в Информационната система за управление и наблюдение на еврофондовете проектът вече е с променен статут.

Проектът на стойност 3 224 488 лв започна официално през август 2012-та и трябваше да приключи на 19-ти януари т.г. Той включва дейности по няколко културно-исторически обекта. До сега в НИАР „Мадара" трябваше да бъде изграден посетителски център и хидравличен подемник под релефа, да се реставрира Шуменската крепост и да се реконструира сградата в североизточната част на крепостната стена. Трябваше да бъдат реставрирани възрожденските къщи по ул. „Цар Освободител“, както и да е завършен ремонта на водната каскада между Младежкия дом и ВиК, включително да се направи там ново ефектно осветление.

Поръчката спечели сдружение „Рестбилд“, в което влизат шуменската фирма „Билдинг-строй Експрес“ ЕООД и софийската „Реставрация“ ЕАД. Този февруари „Билдинг-строй Експрес“ бе купена от варненската фирма „Одесосстрой" ООД.

„Поискахме да се спре временно проекта, защото се появиха няколко проблема. В постоянен контакт сме с новите собственици на „Билдинг-строй Експрес“, каза за ШУМ.БГ зам.-кметът и ръководител на проекта Митко Киров. Той обясни, че от фирмата констатирали, че таванът на Сребровата къща е в изключително лошо състояние и е нужен основен ремонт, който не е заложен в проекта. Също така водната каскада до ВиК трябвало да се подмаже, но строителят настоял, че е нужен по-сериозен ремонт.

„За Сребровата къща сме поискали да ни разрешат да ползваме спестените средства по проекта за извършване на основен ремонт. Трябва да се направи проектиране, след това да се съгласува и с Министерството на културата, тъй като тя е паметник на културата. За каскадата също трябва ново проектиране, арх. Валери Колев го прави“, каза Митко Киров. 

Според него, когато бъдат изчистени проблемите, общината ще поиска проектът да бъде възобновен.

„Притеснен съм доста, но съм оптимист“, добави Киров. Той обясни, че сроковете по проекта не са безвъзвратно изтървани. Той трябвало да бъде отчетен до началото на октомври. Разплатени до сега са 1,665 млн.лв.

„Цялостното изпълнение на проекта в момента е около 70%. Две от възрожденските къщи са почти напълно завършени. Шуменската крепост също е на около 85%“, каза Киров. С пари по проекта бяха купени и двата летателни балона за туристически цели.  

ШУМ.БГ