Общинският съвет в Шумен взе днес единодушно решение за създаване на общинско предприятие „Чистота“. То ще поеме работата след изтичане на концесионния договор с „Титан  БКС“ през юли.

Въпреки че нито един съветник не гласува „Против“ или „Въздържал се“ решението бе предшествано от дебат по същество.

"Всички от групата на БСП сме за създаване на предприятието. Възникват обаче и някои въпроси, които не може да не бъдат зададени. Например, за начините на финансиране и дали ще се наложи теглене на заем“, каза общинският съветник Данаил Данчев.

Кметът Любомир Христов му отговори, че всеки въпрос подлежи на бъдещ дебат и решение. "Всичко, както е било и досега, ще се прави прозрачно и тези решения ще се обсъждат“, каза Христов.

Авторът на модела на новото предприятие Иван Йонков не скри, че има много рискове и  „подводни камъни“. Той застъпи тезата, че трябва да се мисли за организиране на обществена поръчка, с която да се възложат временно част от дейностите по чистотата на външни фирми, докато заработи предприятието пълноценно. Положителните резултати от неговата дейност, според Йонков, трябва да се търсят в средносрочен период от време – 5-10 години.

ШУМ.БГ