Към 13-те мерки на Областната епизоотична комисия, взети през април във връзка с болестта нодуларен дерматит, днес, след откритите огнища във върбишкото село Методиево, на заседание на комисията бяха набелязани поне още толкова. На 21 юли всички мерки ще бъдат дискутирани и на заседания на общинските епизоотични комисии.

Присъстващите изслушаха доклади за епизоотичната обстановка и графика за извършената ваксинация на животните от д-р Емил Илиев от Областната дирекция за безопасност на храните, от д-р Людмил Иванов, официален ветеринарен лекар на община Върбица за причините, довели до болестта и от директора на ОБДХ д-p Катя Райкинска, която изчете двете заповеди на изпълнителния директор на агенцията.

Стана ясно от представителите на ОБДХ, че причините за болестта в двете огнища – едното в частен обор на стопанин от селото, отглеждал 9 животни, а другото - в регистрирана животновъдна ферма с 57 броя едър рогат добитък - не са изпълнени едни от основните мерки. Като първа те посочиха, че при частния стопанин две от 9-те животни – малки телета са без ушна маркировка и вероятно са закупени от нерегламентиран пазар. Втората причина е, че стопанинът не е извършил необходимото пръскане на задния двор, където ги е отглеждал и като резултат, освен, че всичките му животни са унищожени, той няма да получи и обезщетение. Такова ще има само за другия стопанин, който пък пръскал два пъти фермата си, но не по дадените указания, а с препарати за растителна защита.

Стана ясно още, че животните са и по-късно ваксинирани, тъй като броят им се разминава с подадената от местните кметове информация, за което било необходимо да се поръчат нови и да се чака тяхната доставка.

Според Райкинска са направени всички проучвания за причините за огнищата, в т.ч. са проследени и пътните карти за движение на млякото, продължава проучването от къде са закупени животните без ушна маркировка, въпреки че според официалния ветеринарен лекар на община Върбица те не са докарани, а са родени там. 

Сред взетите мерки днес са спиране движението на неваксинираните животни, забрана на животински изложби, базари, засилени съвместни проверки за нерегламентирани превози на животни, ежеседмична дезинсекция на ферми, обори, млекопреработвателни пунктове и др. Всички те ще бъдат изпратени до края на деня на всички членове на комисията и заместник-кметовете в областта.

В момента върви ваксинация на овцете за болестта син език, във Върбишка община вече има 6-7 случая на болни животни, съобщи д-р Людмил Иванов.

ШУМ.БГ