Да отпадне таксата от 35 лв., която се заплаща в общината, когато гражданин подаде сигнал за незаконно строителство и администрацията направи проверка по заявлението. Това предложение направи общественият посредник Иван Капралов пред временната комисия, която анализира цените и услугите на община Шумен.

Според омбудсмана таксата е направена с цел да не се подават сигнали от типа „натопи съседа“ и служители на общината да бъдат ангажирани с междусъседски спорове. Капралов допълни, че таксата като цяло е незаконна и трябва да отпадне като текст от Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги.

Справка в администрацията показа, че за 2015 година са подадени 34 сигнала за незаконно строителство и за тях в общинския бюджет са постъпили 1 120 лв.

Предложението на обществения посредник бе прието единодушно от членовете на комисията.

Временната комисия, която разгледа наредбата за местните такси и цени на услуги бе създадена в началото на тази година след като общинският съветник Метин Джамбазов предложи част от таксите и цените на услугите, които извършва администрацията да бъдат намалени.

Джамбазов тогава поиска намаляване на цените на 7 от услугите на общината.

След анализ членовете на временната комисия констатираха, че повечето от таксите и цените на услугите са в границите на допустимото и са сходни с цените, на които други общини в България извършват съответните услуги.

На днешното заседание бе решено да се измени само една от цените на услугите – тази за признаване на чуждестранни съдебни решения и други актове по Кодекса на международното частно право.

Джамбазов бе предложил цената от 100 лв. да стане 20 лв., но комисията реши тя да се намали на 80 лв.

Останалите такси и цени на услуги, извършвани от администрацията остават непроменени.

Решенията от днешното заседание на временната комисия ще бъдат внесени за одобрение от Общинския съвет. Евентуалните промени ще влязат в сила от 1 януари 2017 година.

ШУМ.БГ