След милионите, изхарчени за реставрация на възрожденския комплекс на ул. “Цар Освободител” в Шумен, той вече се нуждае от нов ремонт. Къщите „Доктор Верби”, „Братя Среброви”, „Стойка Миланова” трябваше до сега да са отворени за туристически цели, но това няма да стане скоро.

Приключилият в края на миналата година европроект “Оттука започва България” глътна 3,2 млн.лв.

В трите къщи няма вода, а вътре е плъзнал мухъл и мазилките падат от влагата, стана ясно на обиколка из комплекса, на която кметът Любомир Христов покани журналисти. 

В момента общината със собствени средства прави изкопи в дворовете на къщите, за да търси спукан водопровод. “Има един централен водопровод и веднага след водомера му има спукана тръба или байпас и изкопните работи търсят пробива. Вероятно ще се наложи да се прави нова канализация”, обясни директорът на общинското предприятие по туризъм Иванка Стоянова-Косева. Според нея по-големият проблем обаче е състоянието вътре в къщите. “Ремонтът е съсипан, стените са в мухъл, шкафовете и всичко, което е било реставрирано, е съсипано”, каза тя.

“По този проект сме върнали 500 хил.лв. за несвършени дейности и сега общината трябва да ги дава тези пари, за да довършим къщите”, каза кметът Христов, като добави, че по проекта има гаранционни срокове и общината ще се опита да предяви претенции. Градоначалникът напомни, че за довършване на Сребровата къща миналата година е бил сключен и допълнителен договор за още 180 хил.лв. от бюджета на общината.

По проекта, освен възрожденските къщи в Шумен, трябваше да бъде изграден посетителски център в НИАР „Мадара", да се реставрира Шуменската крепост и да се реконструира сградата в североизточната част на крепостната стена, както и да се направи ремонт на водната каскада между Младежкия дом и ВиК.

Поръчката спечели сдружение „Рестбилд“, в което влизат шуменската фирма „Билдинг-строй Експрес“ ЕООД и софийската „Реставрация“ ЕАД. По време на строителството „Билдинг-строй Експрес“ бе купена от варненската фирма „Одесосстрой" ООД.

ШУМ.БГ