1 крава и 14 телета без ветеринарномедицински свидетелства за произход, за здравен статус, документи за придвижване, както и без ушни марки, са конфискувани от стопанин в шуменското село Каспичан. Те са  умъртвени по хуманен начин и насочени за обезвреждане в екарисаж, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/.

При проверка на Областната дирекция по безопасност на храните съвместно с полицията, извършена по сигнал от жители на селото, станало ясно, че стопанинът няма документи за ваксиниране на животните срещу син език, заразен нодуларен дерматит и антракс. Липсвали са още налични кръвни проби за изследване и за други опасни болести като бруцелоза и туберкулоза, които се предават на хората. Не са били представени и задължителните записи за лекуване на животните и карантинните срокове след евентуални лечения, което е най-важната мярка за овладяване на антимикробната резистентност при животни и хора.

Констатираните нарушения на националното ветеринарномедицинското законодателство, съгласно чл. 139 а и чл. 139 б от Закона за ветеринарномедицинската дейност и това на ЕС е причина животните да бъдат унищожени. За случая е уведомена и прокуратурата.

От Българската агенция по безопасност на храните напомниха, че землището на Каспичан е антраксно огнище и ежегодно на всички овце и говеда задължително се извършва ваксинация срещу антракс. Едно от последните огнища на заразен нодуларен дерматит в страната бе констатиран също в близост до селото.

Според Юлиян Вълчев, председател на Областния консултативен съвет по животновъдство в Шумен и член на УС на "Обединени български животновъди", становището на организациите е БАБХ да продължи безкомпромисно да изпълнява своите задължения, а полицията да съдейства и оказва контрол за незаконното и нерегламентирано превозване на животни. „Само стриктното спазване на Закона за ветеринарномедицинската дейност може да гарантира правото на хората на безопасна храна, както и нормална бизнес среда за отглеждане на животните в близо 150-те регистрирани животновъдни обекти в Шуменска област“, каза Вълчев.

Той напомни, че в региона бяха регистрирани 4 огнища на заразен нодуларен дерматит, около 30 на антракс и 3 на туберкулоза и съобщи, че през последните два месеца в областта са проведени ваксинации на животните срещу син език, антракс, туберкулоза, предстои и ваксинирането им за нодуларен дерматит.

ШУМ.БГ