Проектът за Национален рамков договор за догодина ограничава лекарите и пациентите, като ще се даде възможност касата да покрива само до два комбинирани лекарствени продукта за пациент. Това силно ще компрометира лечението най-вече на хора с тежки хронични заболявания, на които често им се налага да пиет по 4-5 медикамента, но те вече няма да се покриват от касата и ще трябва да ги плащат сами.

За това сигналицираха лекарски и пациентски организации днес, след като вчера следобед на сайта на касата и на Българския лекарски съюз е бил качен проектът за рамков договор за догодина.За това, че проектът, който определя как точно ще се изразходват парите за здраве за догодина, кое колко ще струва и ще се плаща на лекари и за пациенти, вече е готов, официално съобщение нямаше.

"Договорените текстове ограничават правото ни да лекуваме хронично болните съгласно ръководствата за поведение, ще доведат до повишени разходи на болните за изписване на рецепти и закупуване на лекарства. Като резултат контролът на хроничните заболявания ще се влоши, за част от хората – необратимо", пишат до медиите и до компетентните институции от асоциацията на общопрактикуващите лекари в София.област.

Те цитират текст от проекта, според който за всяко заболяване лекарите ще могат да изписват не повече от 3 препарата, а когато се използват комбинирани лекарствени продукти – не повече от 2 медикамента. "Нещо повече, НЗОК ще заплаща на аптеката не повече от 1 комбиниран лекарствен продукт. Това означава, че хората с тежки заболявания като диабет, сърдечна недостатъчност, по-тежките форми на хипертония, ще трябва да закупуват по-голямата част от необходимите им медикаменти на свободни цени", се казва в съобщението.

При някои заболявание се оказва, че хората ще трябва вече да купуват по-голямата част от нужните им медикаменти, понякога дори 3-4 лекарства всеки месец. А тези лекарства са необходими и посочени като задължителни в указанията към лекарите в световните наръчници.

Според друг текст от предвижданите промени пък се въвеждало ограничение за изписване на лекарства за повече от 30 дни или на тримесечни рецепти, например. Така за рецепти болните хора ще трябва да посещават лекарите си няколко пъти в месеца в зависимост от това кога изтича периодът за изписване на всяко едно от лекарствата им, отбелязват лекарите.

"Цитираните промени в реда на изписване на медикаменти на хронично болните целят само икономии за НЗОК и показват безсилието на осигурителната институция и Министерство на здравеопазването да гарантират дори сегашното минимално ниво на домашно лечение на хроничните заболявания и ще увеличат разходите за
хоспитализации", смятат от съюза на общопрактикуващите лекари.

От пациентската организация "Заедно с теб" също реагираха остро и поискаха обяснение от лекарския съюз и от институциите.

Дневник