Русия е изпратила наемници от Сирия в Либия, за да се сражават на страната на бунтовническия командир Халифа Хафтар.

Това пише базираният в Лондон арабскоезичен вестник "Ал джадид", като цитира неназовани източници. Според "Ал араби ал джадид" решението е било подкрепено от Обединените арабски емирства и Египет. Вестникът, притежаван от катарска медийна компания, твърди, че работи за предоставяне на балансирана информация в противовес на катарската телевизия "Ал Джазира".

Според публикацията два руски военни самолета са кацнали на летището на Бенгази (град, контролиран от Хафтар) в последните три дни. Бойците на борда им обаче не са от вече известната частна военна компания "Вагнер", сражавала се в Сирия и Украйна и с наемници в няколко африкански държави.

Става дума за руските компании "Моран" и "Щит". Изпратени са и сирийски граждани, работили с руските сили, пише "Ал джадид".

Новината, която (както присъствието на други наемници в Либия) не се потвърждава официално, следва решението на Турция да изпрати военнослужещи в Либия, засега със съветническа и обучителна мисия. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви вчера, че наемниците вече се отправят към северноафриканската държава.

Триполи срещу Бенгази

Турция подкрепя признатото от ООН Правителство на националното съгласие (ПНС), срещу чиито сили се сражава Либийската национална армия (ЛНА) на Хафтар. Това са двата основни центъра на властта - съответно в западната и източната част на страната - от свалянето на Муаммар Кадафи насам. Явни поддръжници на кабинета в Триполи са Турция и Катар, той се ползва и с подкрепата на Италия.

Турция е изразявала гнева си срещу изпращането на наемници от Русия в Либия. Вчера външният министър Мевлют Чавушоглу заяви, че бойците не могат да донесат мир на страната, а самият Ердоган е отправял критики към Русия заради разполагането на бойци от "Вагнер".

Същевременно публикации в няколко медии от последните седмици сочат, че Анкара обмисля изпращането на сирийски бойци от поддържаните от нея структури в Либия. Подобни стъпки, както и разполагането на военнослужещи, се посрещат с безпокойство от Египет, който смята, че Турция работи за дестабилизацията му.

След началото на офанзивата срещу Триполи в април Хафтар, който и тогава коментираше големи територии в Либия, среща трудности в настъплението срещу либийската столица. ЛНА се разграничи от удар край нея с цивилни жертви тази неделя, но междувременно направи пробив в друг западен град - Сирт. ЛНА първоначално обяви, че е овладяла Сирт, контролиран от ПНС от изтласкването на "Ислямска държава" през 2016 г., но кабинетът в Триполи отрича.

По данни на ООН убитите по време на офанзивата от април насам са над 1000 души, а ранените са 5000. На 12 декември Хафтар обяви, че започва "решаващата битка" за овладяването на Триполи.

Дневник