Изборът на първокласно спално бельо е страхотна инвестиция, която можете да направите за себе си. То не само ще подобри естетичния вид на спалнята ви, но също така играе решаваща роля за комфорта и добрия нощен сън.

Ще разгледаме на кои важни фактори трябва да обърнете внимание, преди да закупите луксозни чаршафи за вашата спалня.

На какво да обърнете внимание, когато купувате луксозни чаршафи

Основните критерии по които се определя качеството на чаршафите са следните – материя, брой нишки, издръжливост и цена. Има много онлайн магазини, които организират намаление на спално бельо и можете да си вземете на по-ниска цена.

Броят на нишките – важен аспект, който трябва да имате предвид

Броят на нишките, вплетени във всеки квадратен сантиметър плат, може да е различен в зависимост от използвания материал.

Броят на нишките между 300 и 500 обикновено се счита за идеален за луксозно спално бельо. Въпреки това трябва да се отбележи, че оценяването по броя нишки може да бъде субективно, от голямо значение е преждите да съдържат само висококачествени влакна, без примеси с по-лошо качество. Ето защо е важно да търсите реномирани марки, които предоставят ясна информация за своите продукти.

Примерни базисни стойности за брой нишки за чаршафи от различни материали:

Памук: 200-400;

Египетски памук: 300-400;

Плитка перкал: 200-400;

Плитка сатен: 300-600;

Бамбук: 300-500;

Размери и прилягане

От съществено значение е да измерите точно вашия матрак и да изберете чаршафи, които отговарят на вашия конкретен размер легло. Неподходящите чаршафи могат лесно да се събират през нощта, нарушавайки съня ви, и да доведат до дискомфорт.

Другият важен фактор, който сега ще разгледаме по-подробно, е качеството на тъканите.

Какви материи може да срещнете при луксозните чаршафи?

Преди да изберете комплект за спалнята, помислите за вида на материала, защото той има голямо значение. Луксозните чаршафи обикновено се изработват от висококачествени тъкани като египетски памук, перкал, лен, сатен и коприна.

Памук

Той е изключително мек, като топла прегръдка на любим човек. И тук не говорим за популярните памучни чаршафи от ранфорс или хасе. Луксозните памучни тъкани са от изключително качествени влакна памук, обработени така, че да създадат нежна, дишаща и здрава материя.

В света на лукса най-доброто памучно спално бельо е от египетски памук, следван от памук Pima с дълги влакна. Така в леглото ви има изключително меко спално бельо, което в същото време е леко и фино. То попива добре влагата и я изпарява бързо, като осигурява прохлада през лятото и топлина през зимата.

Коприна

Коприната е толкова деликатна, че оставя усещане по-скоро за ефирно погалване, отколкото за завивка. Освен това има елегантен естествен блясък, който ѝ придава още по-аристократична аура.

Копринените чаршафи са отлични за регулиране на телесната температура, което ги прави идеални за тези, които са склонни към затопляне през нощта.

Освен цялостната ѝ разкошна визия и прелестно усещане, коприната е изключително здрава и хипоалергенна. Не е чудно, че това е една от най-скъпите материи за луксозно спално бельо.

Бамбук

Спалното бельо от бамбук става все по-популярно в последните години поради луксозното усещане за мекота и качествата на плата. Бамбуковите чаршафи са хипоалергенни, дишащи и екологични, което ги прави популярен избор за хора с чувствителна кожа или хора, които искат да се погрижат и за околната среда.

Поплин

Може да се намерят и луксозни чаршафи от поплин – тъкан, която се изработва с редуване на тънки и дебели плетки на нишките. Той може да е 100% памучен, или да е с коприна или други влакна. Поплинът, който е изключително мек и приятен на допир, е лек и ефирен плат с блясък, който запазва топлината и абсорбира влагата.

Истинското луксозно спално бельо се познава и по още една характеристика: начинът на тъкане. Освен от какво е изработена материята и колко нишки съдържа, важно е и как точно са преплетени, за да се получи достатъчно фина, здрава и нежна тъкан. Луксозните варианти в това отношение се наричат перкал и сатен.

Перкал

Перкалът е вид висококачествена памучна тъкан, тъкана с проста, гъста и здрава сплитка, в която нишките се пресичат перпендикулярно. Той е много фин, приятно хладен при допир и е силно абсорбиращ, което го прави идеален избор за летните месеци. С времето става все по-мек и придобива леко кадифена текстура. Не задържа петна, пере се и се глади лесно, не избледнява на слънце и не се наелектризира – все черти, които го правят перфектен избор за луксозно спално бельо.

Сатен

Сатенът е по-тънък и по-мек от перкала, като има фина, лъскава и много гладка повърхност, наподобяваща коприна. Факт е, че в началото в него е вплитана и коприна, но днес сатенът се изработва изцяло от памук. Едни от най-добрите му качества са, че е хигроскопичен, запазва добре телесната температура, не се мачка лесно и запазва свежестта на цветовете си задълго.

Помислете коя тъкан е по-подходяща за вас. Може да изберете луксозно спално бельо от памучен сатен или друг вариант, според това какви текстури харесвате и колко хладно или топло обичате да ви е, когато си легнете.

Помислете за сезоните и колко топла или студена става вашата спалня през различното време от годината. Препоръчително е да имате поне един-два комплекта чаршафи от памук или сатен за целогодишна употреба, а бихте могли и да инвестирате в по-плътни материи за студените месеци и леки ленени комплекти за топлите. Ленените чаршафи са особено подходящи за горещ климат, защото ленът отвежда потта дори по-добре от памука. Плътната му текстура обаче може да ви осигури комфорт и желаната топлина и в по-хладни вечери.

Spalno-belyo.com