Лидерът на палестинската терористична групировка "Ислямски джихад", участвала в безпрецедентните нападения, извършени на 7 октомври в Израел под ръководството на "Хамас", благодари на Иран за военната му подкрепа, предаде ДПА.

"За палестинския народ нямаше да е лесно да постигне тази благословена непоколебимост в битката за "потопа Ал Акса" без непоколебимата, ясна и непрекъсната иранска подкрепа през последните години, на всички политически и военни равнища", заяви лидерът на групировката Зиад ан Нахала в Техеран.

Палестинската екстремистка организация Хамас, която контролира ивицата Газа, и други терористични групировки нарекоха атаките на 7 октомври в южната част на Израел операция "Потоп Ал Акса", което е препратка към джамията Ал Акса в Йерусалим, едно от най-свещените места в исляма, припомня ДПА. На този ден те убиха около 1200 души, повечето от които цивилни, и отвлякоха още около 250 души в Газа, което предизвика продължаващата война между Израел и "Хамас" в крайбрежната зона.

В момента Ан Нахала е в иранската столица за преговори, по същото време като ръководителя на "Хамас" Исмаил Хания.

Освен с високопоставени политици, двамата ислямистки лидери се срещнаха и с духовния лидер на Иран аятолах Али Хаменей.

Хания, ръководител на политбюро на "Хамас", е в Иран за разговори за втори път след началото на войната в Газа. Техеран е смятан за най-важния поддръжник и на двете организации, които са класифицирани като терористични организации от ЕС, САЩ и Израел. Палестинският "Ислямски джихад" се смята за една от най-радикалните бойни групировки в Близкия изток, чиито членове многократно изстрелват ракети по Израел от ивицата Газа. Въпреки това те се считат за по-малко влиятелни от "Хамас".

Ръководството на Иран отхвърля всякакви твърдения за пряко участие на страната в безпрецедентните нападения на 7 октомври. Израел е обявен за заклет враг на Иран от Ислямската революция през 1979 г. насам, припомня ДПА.

/АГ/БТА