Резултатите от държавните зрелостни изпити на учениците в Шуменско се подобряват. Тази година средната оценка по Български език и литература е само Среден 3.95, но от последно 27-мо място в страната през 2014-та, областта вече се изкачва до 22-ро.

Това заяви днес пред Областния съвет за развитие началникът на Регионалното управление на образованието /РУО/ Светлана Милева.

Оптимизмът й обаче не бе посрещнат добре от представителите на стопанските и бизнес асоциации. Всички бяха единодушни, че училищата не произвеждат добре подготвени кадри.

В тона на бизнеса влезе и зам.-ректорът по учебната дейност на ШУ Наталия Витанова, която директно заяви, че на всички, които се занимават с образование е ясно, че представените данни не са обективни.

"Мисля, че в образованието ни средствата се харчат неправилно. При тези резултати не знам как колегите ви изкараха отпуските си. Аз ако бях, нямаше да спя. Който от нас произвежда брак, бракът не се купува. Вие произвеждате брак, а този брак държавата го плаща. Нещо не е наред. Дали сме на 24-то или на 27-мо място, това нас не ни успокоява. Преди два века Шумен е бил център на образованието. Ние искаме да станем отново този център”, каза председателят на Българската стопанска камара за Шумен Николай Тончев.

Той обясни, че като шеф на индустриалния парк край града постоянно среща  инвеститори, които се дръпват, когато направят проучване и разберат, че тук няма подготвени кадри. 

“Какво проверяват вашите инспектори, като градът се е напълнил с двойкаджии. Значи нищо не проверявате. Какво направихте, наказахте ли някого, уволнихте ли някого, закрихте ли някое училище за сметка на друго?”, попита още Тончев, като разви тезата, че субсидиите на училищата трябва да са според резултатите, дори това да доведе до фалит на училища. “Какво лошо има училището да фалира? Лош мениджмънт, фалира, на негово място ново ръководство и да става филиал към друго училище”, предложи той. Други негови идеи бяха предметът математика да не е свободно избираем на матурата, а задължителен, а в гимназиите да се влиза задължително с приемен изпит. 

"Градът няма да има перспектива, ако няма качествени мениджъри, качествени и квалифицирани работници. До 2 години Шумен ще има много повече промишленост и ще има нужда от много кадри. Искаме да създадем скъпо платени работни места, за да можем да си върнем децата, които са в чужбина”, каза още той. 

Собственикът на “НЕС - Нови енергийни системи” Мартин Маринов също се оплака от липса на кадри. В неговата фирма търсели специалисти в почти всички професионални направления – от счетоводители до химици, но такива се намирали много трудно. Той постави въпроса защо не работи системата на производствените стажове. “Аз като представител на групата големи фирми на територията на Шумен такова нещо като стажове не сме разбрали. Никой представител на общинската или областната управа не е дошъл да каже, че въобще има такива програми. Към настоящия момент бизнесът в града изпитва много големи трудности с кадрите във всяка област”, каза още Маринов.

В тона им влезе председателят на Търговско промишлената палата в Шумен Христо Дечев. Той каза, че на подобни заседания всяка година се говори, набелязват се някакви мерки, но реалните резултати са нищожни. “Чух количествен оценки, но не и някакви изводи. Няма кореспонденция между състоянието, проблемите и решенията”, каза Дечев.

Заседанието приключи, без да бъдат подложени на гласуване предварително подготвените проекторешения. Ще бъде сформирана работна група за проблемите на бизнеса с кадрите.

ШУМ.БГ